L’Eina – Espai Jove de la Intersindical-CSC presenta a Lleida la campanya “Per Nadal, drets laborals: que els seus beneficis no siguin la nostra misèria”

El jovent del sindicat republicà considera que un any més arriba l’anomenada ‘temporada de Nadal’ en que creixen el consum, els beneficis empresarials i la contractació temporal, especialment de joves precaris i precàries i que enguany, en el context de la Covid, aquesta situació es veurà agreujada i exigeix polítiques actives centrades en la lluita contra l’atur juvenil, la creació d’un gravamen sobre els contractes temporals i la derogació de les reformes laborals que precaritzen especialment al jovent.

Aquest vespre L’Eina – Espai Jove de la Intersindical-CSC ha presentat a Lleida la campanya “Per Nadal, drets laborals: que els seus beneficis no siguin la nostra misèria“.  La presentació a anat a càrrec de Ferran Coll, portaveu nacional de l’Eina – Espai Jove de la Intersindical-CSC que ha explicat els principals eixos i reclamacions de la campanya.

L’Eina considera que una contractació temporal sustentada en un atur estructural, que esdevé l’exèrcit de reserva de la patronal per tal de garantir que sempre hi hagi mà d’obra barata que comprar. Les grans cadenes i marques empenyen la societat a un consum desmesurat basat en salaris baixos, temporalitat i manca de drets laborals amb l’objectiu d’obtenir els màxims beneficis possibles, tot instrumentalitzant les festes típiques d’aquesta època de l’any.  Si aquesta situació, que afecta especialment a joves, dones i migrants de classe treballadora, ja suposa una vulneració flagrant del dret a una feina digna, enguany la crisi de la Covid19 agreuja aquestes les condicions. L’augment de l’atur (que arriba al 43,8% en el cas dels i les joves) comporta una major competència entre treballadors i treballadores, fent més fàcil a les empreses rebaixar les condicions laborals: ‘si tu no les acceptes, n’hi ha d’altres que ho faran’ ens diuen mentre s’omplen les butxaques a costa del nostre treball.

El jovent del sindicat republicà posa de manifest que la República Catalana que volem construir no pot reproduir aquest model: el jovent necessitem feines estables i amb condicions laborals dignes per tal de poder portar a terme els nostres projectes vitals. Cal desterrar l’angoixa a no trobar feina, a perdre-la o a veure reduïts i trepitjats els nostres drets. Ens hi va el nostre dret a l’emancipació i la nostra salut.

Per tot això exigim:

  • Polítiques actives d’ocupació que posin al centre la lluita contra l’atur juvenil: cal dignificar el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i dotar-lo de més recursos. Reformulació dels programes per enfocar-los cap a feines de llarga durada.
  • Gravamen sobre els contractes temporals: augment del 25% del salari respecte al conveni col·lectiu, recàrrec del 10% extra a les empreses en el pagament a la Seguretat Social i augment de la indemnització en cas d’extinció de contracte.
  • Derogació de les reformes laborals: posem fi a les empreses multiserveis i a la limitació de la ultraactivitat dels convenis col·lectius. Augmentem la indemnització per acomiadament improcedent.

No podem seguir normalitzant l’atur estructural existent entre els i les joves, no podem seguir assumint com a normal la contractació temporal per a feines que no ho haurien de ser, no podem continuar la senda de la precarietat i de la manca de drets laborals. Per això, des de l’Eina – l’Espai jove de la Intersindical-CSC, exigim acabar amb la injustícia que suposa que les grans empreses ens utilitzin com a mà d’obra barata, per enriquir-se en els moments de major demanda, i després es rentin les mans retallant els nostres drets, evadint impostos i empobrint a la classe treballadora.

Presentació de l’Eina a Terres de Ponent

La presentació de la campanya s’ha dut a terme a Lleida, i ha servit per fer la presentació formal de l’Eina a Terres de Ponent, el seu coordinador terrtorial, en Sergi Queralt, ha posat de manifest la importància de crear l’organització sindical juvenil, catalana, de classe, amb esperit crític i vocació internacionalista a les comarques lleidetanes.  S’ha posat de manifest que amb l’inci de la pandèmia; quan les condicions laborals dels treballadors i, en especial les dels joves, empitjoren dia a dia: salari insuficient, hores de més no remunerades, poca seguretat davant la COVID i altres males pràctiques de les empreses envers als seus treballadors.

Davant d’aquestes condicions inadmissibles, als joves no ens quedava una altra alternativa que organitzar-se i, amb el suport de la Intersindical-CSC de Ponent i d’altres organitzacions juvenils de la ciutat, es va decidir crear una estructura sindical al nostre territori, com a mecanisme, per donar a conèixer els drets laborals del jovent com a eina de lluita des d’un sindicalisme nacional i de classe, i també, com a resposta a un capitalisme que agreuja i precaritza cada cop més les condicions de treball i així, disposar d’eines per defensar els drets de la classe treballadora des dels centres de feina i des del carrer.

L’Eina a Terres de Ponent ha de ser la seguretat pels joves del territori per poder desenvolupar els projectes vitals del jovent sense haver de patir l’angoixa de no saber si ens quedarem sense feina, sense saber si la que trobem serà inestable, o sense saber si es compliran els drets laborals que ens pertoquen. Des de l’Eina de Terres de Ponent no acceptarem viure en la incertesa de si podrem emancipar-nos algun cop, si haurem de compartir pis eternament o de si haurem de tornar a viure a casa els pares.  Tanmateix ha posat de manifest que “no volem renunciar a estudiar allò que volem perquè no ens ho podem pagar”  Davant els intents de la patronal per a que treballadors i treballadores paguem el cost de la crisi, l ’organització sindical dins les empreses i la solidaritat de classe, son clau per garantir els nostres drets.

Be the first to comment

Leave a Reply